OVER ONS


SAMEN EEN BOEIEND PROCES


De onderzoeksgroepen EduBron en Didactica (UAntwerpen) en het Onderzoekscentrum Leven Lang Leren en Innoveren (AP Hogeschool) leverden hun wetenschappelijke kennis over vakdidactiek en zelfregulerend leren en de ontwikkeling daarvan.


Vanuit de Universiteit Antwerpen en AP Hogeschool kwam de praktijkervaring rond LIO-begeleiding.


De technologische ondersteuning van leren als component werd verzorgd door Odisee Hogeschool in de vorm van MyCompass.


Daarnaast brachten het Onderwijsnetwerk Antwerpen en het Centrum Nascholing Onderwijs hun expertise in en werd het project ondersteund door de input van diverse scholen uit verschillende delen van Antwerpen, variërend van stedelijke tot meer landelijke gebieden.



Projectleiding


Dr. Katrien Cuyvers (Universiteit Antwerpen)


startte haar loopbaan als kinesitherapeut/psychomotorisch therapeut in het Buitengewoon BasisOnderwijs (toen Type 8). Na het behalen van haar lerarendiploma werkte ze als leraar en stagebegeleider in het Beroepssecundair onderwijs en Technisch onderwijs. Uitgedaagd door het begeleiden van leren op de werkvloer in organisaties, studeerde ze ‘Opleidings-en Onderwijswetenschappen’ (OOW) aan de Universiteit Antwerpen.


Na haar master OOW, ging ze aan de slag als mandaatassistent binnen OOW. Ze promoveerde in 2019 op zelfregulerend leren van medische specialisten tijdens de beroepsuitoefening. Na haar promotie werkte ze bij de Academische Lerarenopleiding van de Universiteit Antwerpen, Antwerp School of Education, en de Vrije Universiteit Brussel, Multidisciplinair Instituut Lerarenopleiding. Tegelijkertijd werkte ze als post-doc onderzoeker in het Spaarne Gasthuis (Nederland) in samenwerking met de Technische Universiteit Twente. Ze onderzocht interventies ter bevordering van het zelfregulerend leren op de werkplek bij verpleegkundigen.


Sinds september 2022 is ze terug voltijds aan de slag als doctor-assistent en gastprofessor bij OOW, waar ze zich verder toelegt op onderwijs en onderzoek  aangaande het leren in organisaties. Ze is lid van de onderzoeksgroep EduBRon.


Prof. dr. Tom Smits (Universiteit Antwerpen)


promoveerde in 2007 op substandaardtaalvariatie in het Duits en Nederlands, en de invloed daarvan op attitudes ten opzichte van streektaalgebruik in media en onderwijs aan het Departement Taalkunde, waar hij sinds 2000 Duitse grammatica en variationele taalkunde doceert.


In 2013 ontving hij als eerste buitenlandse wetenschapper de Duitse Agathe Lasch Prijs voor onderzoek naar het Nederduits, uitgereikt door de Senaat van Hamburg (Duitsland). Sinds 2008 heeft hij als lerarenopleider Engels, Duits en CLIL aan de Antwerp School of Education bijkomende expertise ontwikkeld in differentiatie en multiperspectiviteit. Sinds 2015 doceert hij over urban education, bekroond met de Universiteit Antwerpen Onderwijsprijs in 2019.


In 2021 werd hij benoemd tot Senior Research Associate aan de Faculteit Onderwijswetenschappen van Rhodes University (Zuid-Afrika) na een succesvolle nominatie door de faculteit als erkenning voor zijn expertise op het gebied van meertaligheid en onderwijs.


Sinds medio 2023 is hij tevens verbonden aan de Universiteit Stellenbosch als buitengewoon hoogleraar in het Departement Curriculum Studies.


Vaste projectmedewerkers


Hannes Van der Linden


was projectmedewerker in het tweede jaar verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Hij startte als pas afgestudeerde Master in de Opleidings-en Onderwijswetenschappen. Daarnaast werkte hij als leerkracht lichamelijke opvoeding in verschillende scholen.


Sabrina Govaerts


is als onderzoeker verbonden aan het Onderzoekscentrum een Leven lang Leren en Innoveren (OLLI) aan de AP Hogeschool Antwerpen. Daar werkt ze mee aan verschillende projecten voor Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek. Deze projecten situeren zich voornamelijk rond de onderzoeksthema’s zelfgestuurd leren, leermotivatie, werkplekleren en het ontwikkelen van soft skills.


Meer recent bouwde Sabrina ervaring op met het ontwikkelen van digitale ondersteuningsomgevingen en het gebruik van data voor ondersteuning en ontwikkeling van en innovatie in het hoger onderwijs.


Barbra Schits


studeerde in 2007 af als licentiaat Sociale Wetenschappen, afstudeerrichting Onderwijs, Cultuur en Theoretische Sociologie. Ze heeft vijftien jaar ervaring in de lerarenopleiding en is naast lector van theoretische opleidingsonderdelen ook begeleider en coach van studenten in hun praktijkgerichte leservaringen.


Daarnaast gaf ze de curriculumvernieuwing van de Verkorte Educatieve Bachelor en de Educatieve Graduaatsopleiding mee vorm. De focus van deze opleiding bestaat in het combineerbaar maken van werken en leren. Het profiel van de LIO student is haar dan ook meer dan bekend, samen met de coachende rol die hierbij nodig is.


Johan De Wilde


is verbonden aan Odisee hogeschool. Hij werkt er als lerarenopleider, onderzoeker en lid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit. Vanuit die verschillende rollen is hij verantwoordelijk voor de coachingstool MyCompass. Buiten de hogeschool is hij co-voorzitter van Velov (beroepsvereniging Vlaamse lerarenopleiders), LOP-voorzitter Secundair onderwijs in Aalst en auteur van een aantal boeken over onderwijs en coaching.


Bauke Verbergt


Occasionele projectmedewerkers


Ilse Mertens


is sinds september 2019 als lector verbonden aan de Educatieve masteropleiding van UAntwerpen. Daarnaast is zij binnen deze opleiding actief als LIO-coach en coördinator voor zowel de oriënteringsstage als het onderwijsproject.


Gert Vanthournout


is onderzoeker en coördineert het Onderzoekscentrum een Leven lang Leren en Innoveren (#OLLI) aan de AP Hogeschool Antwerpen. Zijn onderzoeksinteresses omvatten zelfgestuurd leren bij studenten in het hoger onderwijs, datavisualisaties en learning analytics.


Jetje De Groof


heeft in de voorbije vijftien jaar uitgebreide expertise in onderwijsbeleid en -onderzoek opgebouwd. Ze was beleidsmedewerker voor de VLIR en coördinator van de Antwerp Doctoral School. Als procescoördinator van opleidings- en onderzoeksvisitaties, zowel in Vlaanderen als in Nederland, zag ze voorbeelden van impactvolle leeromgevingen en organisatiestructuren die kwaliteitsvol onderwijs bevorderen.


Als lid van de onderzoeksgroep Edubron van de UAntwerpen
was ze betrokken bij onderzoeksprojecten rond uiteenlopende thema’s als breed evalueren, werkplekleren en effectief professionaliseringsbeleid.


Binnen Schoolmakers zet ze als procesbegeleider haar schouders mee onder strategische verandertrajecten en begeleidt ze opleidingen en scholen rond thema's als curriculumontwikkeling, kwaliteitszorg en -ontwikkeling en praktijkgericht onderzoek.

unsplash